Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Taxonomi

Svenskt Näringsliv totalsågar EU-förslaget om en social taxonomi

Publicerad: 9 september 2021, 09:22

Svenskt Näringsliv vill att EU drar tillbaka förslaget om en social taxonomi.

Foto: Lars Schröder / TT

Remissrundan för EU:s föreslagna sociala taxonomi är avslutad. Svenskt Näringsliv sågar förslaget vid fotknölarna. Efter striden om den gröna taxonomin verkar det därmed nu vara dags för en ny strid kring EU:s hållbarhetsambitioner. Aktuell Hållbarhet sammanfattar kritiken.


Ämnen i artikeln:

EuEu-kommissionenHållbara AffärerRapportera hållbarhetsrisker

Förra veckan var det slutdatum för att lämna in synpunkter på EU-plattformen för hållbara investeringars förslag om en så kallad röd, social, taxonomi. En organisation som i sitt remissvar ställer sig mycket kritisk till förslaget om en social taxonomi är Svenskt Näringsliv. Svenskt Näringsliv anser bland annat att upplägget i grunden är feltänkt då det bortser från att avvägningar mellan sociala mål ofta avgörs av lokala, nationella förutsättningar och ”mer eller mindre subjektiva preferenser”.

– Intentionen är det inget fel på, problemet är upplägget. En sådan här taxonomi skulle helt enkelt inte ge önskvärda resultat. Sociala effekter går inte att standardisera på det sätt som den här gruppen tycks tro. Det är grunden till vår kritik. Det krävs helhetsbedömningar för att avgöra vad som är socialt hållbart. Verkligheten är inte så enkel som EU här vill göra gällande, säger Jonas Berggren, internationell analyschef på Svenskt Näringsliv, till Aktuell Hållbarhet.

Jonas Berggren sitter själv med i den nationella kontaktpunkten för OECD:s riktlinjer för due dilligence och mänskliga rättigheter. Han menar att erfarenheter därifrån tydligt visar att det krävs avvägningar utifrån förutsättningarna i varje enskilt fall, och att det därför passar väldigt dåligt med ett system där det klickas i en box om ett företag är socialt hållbart eller inte.

Svenskt Näringsliv skriver också att att förslaget uppvisar alla tecken på att den sociala taxonomin kan utvecklas till en mycket tung administrativ börda för företagen. Dessutom anser Svenskt Näringsliv bland annat att förslaget om den sociala taxonomin berör lönepolicys och anställningsförhållanden som direkt påverkar nationell arbetsrätt, inklusive den svenska modellen med kollektivavtalsförhandlingar. Liksom att inkludering av bolagsstyrningskriterier kan påverka såväl nationella regler som äganderätten.

Finns det någonting som Svenskt Näringsliv ser positivt på i det nya förslaget?

– Ärligt talat nej. Jag tror inte att det finns anledning att gå vidare med en social taxonomi. Det finns i så fall andra förslag på EU-nivå som har större förutsättningar att bidra till ett mer socialt hållbart näringsliv.

Läs remissvaret från Svenskt Näringsliv
 

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News