Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Taxonomi

Roger Josefsson: I sommar får vi detaljerna kring EU:s olika taxonomier

Publicerad: 30 juni 2021, 06:40

Roger Josefsson, hållbarhetschef på Danske Bank.

Förslaget på den röda taxonomin kommer att vara detaljrik medan den bruna kommer att vara mer övergripande. Det förutspår Danske Banks hållbarhetschef, Roger Josefsson, när EU under sommaren presenterar ett antal detaljer kring arbetet för en hållbar finanssektor.


Ämnen i artikeln:

EuHållbara finanser

Som Aktuell Hållbarhet berättade i går kommer EU att presentera en rad detaljer kring den gröna, den bruna och den röda taxonomin under sommaren. Roger Josefsson, hållbarhetschef på Danske Bank, beskriver sommaren som avgörande för den europeiska finanssektorn. 

– Att säga att det händer mycket nu är ingen underdrift. Sommaren och framförallt juli kommer att vara helt full med nya detaljer kring EU:s olika kommande taxonomier, den gröna, den bruna och den röda. Till detta kommer European Financial Reporting Advisory Groups arbete med en gemensam europeisk standard för hållbarhetsredovisning som nyligen avslutade en öppen konsultation där flera detaljer avslöjades.

Under sommaren kommer EU-kommissionen nu att lägga fram ett antal förslag på nya mål för den gröna taxonomin, till exempel gällande biologisk mångfald och cirkularitet. Mest spännande tycker Roger Josefsson dock att det är med de kommande detaljerna kring den bruna och den röda taxonomin som listar skadliga verksamheter respektive socialt hållbara verksamheter. 

– Den bruna taxonomin är något som finansbranschen och särskilt banker väntat på då den skapar möjligheter att särskilja gröna och bruna verksamheter mycket tydligare. Då kommer räntorna på lån bli betydligt mer beroende av låntagarens eller lånobjektets klimat- och miljöprestanda. 

Roger Josefsson säger också att mycket tyder på att den sociala taxonomin kommer att vara förhållandevis detaljerad redan från början, medan det första förslaget till en brun taxonomin väntas bli mer översiktligt.

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Ämnen i artikeln:

EuHållbara finanser

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.