Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Taxonomi

Avgörande steg kring taxonomin under sommaren

Publicerad: 29 juni 2021, 09:35

Efter den gröna taxonomin kommer den bruna och den röda.

Foto: TT / TT / Pxhere CC0

Under sommaren kommer EU-kommissionen, EU-parlamentet och ministerrådet att ta ett antal avgörande steg kring EU:s kommande gröna, bruna och röda taxonomier.


Under sommaren kommer EU att ta ett antal avgörande steg gällande taxonomin. Det handlar dels om den omtalade gröna taxonomin men också om en eventuell brun taxonomi och en så kallad röd taxonomi som syftar till att identifiera socialt hållbara verksamheter hos företag.

Redan den 6 juli kommer EU-kommissionen att presentera detaljer kring en ny standard för gröna obligationer, där tanken är att gröna obligationer framöver kommer att vara kopplade till EU:s gröna taxonomi. Samtidigt presenteras en uppdaterad strategi för hållbar finansmarknad.

Den 8 juli planerar EU-kommissionen att släppa detaljer om den så kallade bruna taxonomin. En brun taxonomi ska identifiera ekonomiska verksamheter som skapar ”avsevärd skada” och enligt förespråkarna är en sådan taxonomi nödvändig för att finansiella aktörer ska kunna skilja på gröna aktiviteter och bruna.

Den 8 juli startar också en konsultation om en taxonomi för socialt hållbara ekonomiska verksamheter där kriteriet ”minimum social safeguards” spelar en viktig roll.

Under sommaren fortsätter också arbetet med att ta in resterande miljömål i den gröna taxonomin, som hittills riktat in sig på klimatfrågan. Den 30 juli kommer detaljer kring biologisk mångfald, vattenskydd, cirkularitet och föroreningar att presenteras.

EU:s gröna taxonomiförordning väntas vara godkänd av både EU-parlamentet och ministerrådet senast den 7 oktober.

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.