Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lag och rätt

Fängelse för trädfällning

Publicerad: 21 juni 2021, 10:14

Mannen ville ha strandutsikt . Tylösand i Halmstad kommun.

Foto: Martin Wahlborg / Getty Images

Istället för villkorlig dom och böter blir det fängelse för mannen som valde att fälla en stor mängd träd på kommunens mark.


Hovrätten i Västra Sverige höjer straffet för en man som låtit fälla flera hundra 150-åriga bergstallar och andra träd på kommunens mark nära den rikskända fyra kilometer långa stranden i Tylösand, Halmstads kommun, för att förbättra utsikten.

Liksom i tingsrätten döms mannen för anstiftan till grov skadegörelse och anstiftan till egenmäktigt förfarande. Hovrätten skärper dock straffet från villkorlig dom till fängelse i ett år och tre månader och höjer skadeståndet från 500 000 kronor till 2,5 miljoner kronor, som mannen ska betala till Halmstads kommun. Utöver det fastställer hovrätten tingsrättens beslut att mannens bolag, som äger fastigheten, ska betala 1 miljon kronor som förverkat värde på grund av den förbättrade utsikten.

I tingsrätten yrkade åklagarna och Halmstads kommun på ett högre bötesbelopp än det som dömdes ut, upp till 20 miljoner kronor, utifrån vad det kostar att återplantera träden. Men enligt Hovrätten, som var enig i sin dom, är det inte möjligt att bedöma den så kallade återanskaffningskostnaden för träden, istället har en så kallad skälighetsbedömning gjorts.

”Det rör sig om flera hundra träd som planterades för 150 år sedan för att hindra sandflykt i området. Nu finns ingen växtlighet kvar och platsens utseende har förändrats för lång tid framåt. När fastigheten ligger mer synligt kan det också hindra människor från att utnyttja sin allemansrätt i området. Hovrätten menar att tingsrätten har gjort en alltför försiktig bedömning av skadan”, säger Roy Johansson, hovrättsråd och rättens ordförande, i en kommentar.

 

Pernilla Strid

pernilla.strid@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.