Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lag och rätt

Cementas hållbarhetschef: Alla alternativa lösningar är sämre ur miljö- och hållbarhetsperspektiv

Publicerad: 10 september 2021, 08:57

Karin Comstedt Webb, hållbarhetschef på Cementa.

Under en presskonferens på fredagen lyfte Cementa fram sin hållbarhetschef för att försvara fortsatt brytning på Gotland med hållbarhetsargument.


Ämnen i artikeln:

GotlandIndustri

Det är helt centralt att Cementa får skyndsamma besked från myndigheter och besked från politiken som möjliggör en tryggad svensk cementförsörjning under kommande år. Det är också nödvändigt att regeringens tillstånd som ska lämnas i oktober ges en längre tidshorisont uppemot tre år. Ett långsiktigt tillstånd är centralt bland annat för att Cementa ska kunna fortsätta utveckla hållbara värdekedjor med aktörer i byggnäringen och industrin så att dessa aktörer ska kunna lyckas med sin klimatomställning. Det buskapet lämnade Cementas hållbarhetschef på Karin Comstedt Webb på en presskonferens på fredagen. 

Under presskonferensen lyfte Karin Comstedt Webb återigen upp den planerade fullskaliga anläggningen för koldioxidavskiljning som planeras till år 2030 och som skulle ge Sverige världens första fossilfria cementproduktion. 

– Det här projektet pågår nu enligt plan. Men en flermiljardsatsning på Gotland behöver ett långsiktigt täkttillstånd att stå på, säger hon.

Karin Comstedt Webb lyfte också Cementas möjligheter att bidra till en långsiktig dricksvattenförsörjning på Gotland.

– Ett långsiktigt tillstånd är nödvändigt för att Cementa ska kunna omleda och nyttigandegöra betydande vattenflöden så att vi kan bidra till att stärka upp dricksvattentillgängligheten på Gotland. Vi hade i det första tillståndet vi sökte en möjlighet att bidra till en ökad dricksvattenförsörjning på Gotland med över 10 procent. 

Slutligen menade Karin Comstedt Webb att det helt saknades alternativa lösningar till cementproduktion på Gotland

– Alla alternativa lösningar är sämre ur miljö- och hållbarhetsperspektiv. 

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Ämnen i artikeln:

GotlandIndustri

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News