Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lag och rätt

Cementa-fallet: ”Regeringen viker sig för riktad kampanj mot miljölagstiftningens kärna”

Publicerad: 14 september 2021, 09:39

Mikael Karlsson, Cecilia Schelin Seidegård och Anders Wijkman är oroade över hur regeringens agerande i Cementa-ärendet påverkar inställningen till miljörätten.

Foto: TT

Regeringens och oppositionens agerande i Cementa-frågan påverkar frågan om vikten av en stark miljölagstiftning. Det skriver tre tunga debattörer i Svenska Dagbladet och menar att regeringen viker sig för en klassisk kampanj från näringslivet.


Regeringen gör en bristande analys och viker sig för en medial storm och en kampanj riktad mot miljölagstiftningens kärna. Det skriver Mikael Karlsson, docent i miljövetenskap vid Uppsala universitet, Cecilia Schelin Seidegård, tidigare landshövding på Gotland och Anders Wijkman, bland annat ordförande i Circular Sweden i en debattartikel i Svenska Dagbladet, om regeringens agerande i Cementa-fallet.

De tre debattörerna lyfter fram exempel på hur bolag och branscher genom historien farit med osanning för att hindra kostnadsökningar. De framhåller också att bristerna i bolagets ansökan är allvarliga och inte nya. Vidare går de in på detaljer i regeringens hantering. 

”Utan att förringa de utmaningar som finns är det uppseendeväckande vilket klent underlag som finns för regeringens forcerade ärendehantering och oppositionens indignerade tonläge. Det har bland annat inte utretts ordentligt i vilken grad exempelvis Cementas ägare, Heidelberg Cement – en av världens största cementproducenter med verksamhet i över 60 länder – kan förse den svenska marknaden med cement”, skriver debattörerna.

”I vidare mening påverkar både regeringens och oppositionens inställning i Cementafallet dessutom en basal fråga, nämligen vikten av en stark miljölagstiftning. Den industriella klagokör som länge kampanjat mot miljöbalken får retoriskt stöd” skriver de.

De anser att det är helt oacceptabelt att lagstifta en gräddfil för ett enskilt företag.

Läs debattartikeln i Svenska Dagbladet

Pernilla Strid

pernilla.strid@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News