Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Inköp och upphandling

Masshantering vid bygg- och anläggningsprojekt får klimatkriterier

Publicerad: 29 juni 2021, 09:47

Hantering av schaktmassor orsakar stora klimatutsläpp. Nya upphandlingskriterier kan minska utsläppen.

Foto: Fredrik Persson / Scanpix / TT

Att forsla bort massor är ingen liten sak för klimatet. Nu finns ett förslag om hur man kan ställa klimatkrav vid upphandling av dessa tjänster.


Ämnen i artikeln:

KlimatutsläppKoldioxidekvivalenter

Upphandlingsmyndigheten har tagit fram förslag på nya upphandlingskriterier som ska göra det möjligt att ställa klimatkrav på masshantering vid upphandling av byggen eller entreprenader. 

Enligt myndigheten orsakas 40 procent av klimatpåverkan från offentliga inköp av inköp som rör bygg, fastighet och mark, närmare bestämt 9,2 miljoner ton koldioxidekvivalenter. En del av den påverkan kommer just från hantering och brytning av nya massor, och de nya kriterierna ska bidra till att minska den påverkan.

– Det finns vissa initiativ, till exempel finns det ett samarbete mellan kommuner i Södertörn för att hantera massor. Det finns också ett arbete inom Trafikverket. Men annars känns det som att arbetet ännu är i sin linda. Därför tänkte vi att det finns ett behov att fylla för att arbeta mer cirkulärt med massor och att minska transporterna, säger Heini-Marja Suvilehto, handläggare på Upphandlingsmyndigheten, till Aktuell Hållbarhet. 

De nya kriterierna ska kunna användas både vid totalentreprenader och vid så kallade utförandeentreprenader, det vill säga att ett företag till exempel anlitas för att forsla bort massor. 

”Klimatpåverkan från byggsektorn måste minska betydligt och upphandlande organisationer behöver stöd. Vi har därför tagit fram krav som kan användas när entreprenader och konsulter för projektering upphandlas”, säger Jens Johansson, hållbarhetsspecialist på Upphandlingsmyndigheten, i en kommentar.

Förslaget på nya upphandlingskriterier är öppet för synpunkter fram till den 16 augusti.

Läs förslaget 

Pernilla Strid

pernilla.strid@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.