Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhetsarbete

Så kan små och medelstora företags klimatarbete effektiviseras

Publicerad: 2 juli 2021, 09:03

Klimatcheckar beskrivs som en pådrivande faktor för mindre företag.

Foto: Getty Images

En kombination av stöd och riskkapital lyfts fram som främjande för mindre företags klimatarbete.


Ämnen i artikeln:

KlimatutsläppKlimatpolitik

Det finns en hög vilja till klimatomställning bland små och medelstora företag, men det behöver bli tydligare hur omställningsåtgärder kan bidra till affärsnyttan. Det visar en studie från Naturvårdsverket, som bland annat lyfter fram bidrag i kombination med riskkapital som ett effektivt sätt att stötta de mindre företagen i klimatarbetet. Två insatser som framhålls vara effektiva är klimatcheckar till företag och rådgivningsinsatser i samband med grön finansiering. 

”Bidragen är nödvändiga, men det krävs också andra typer av investeringar som inte ryms inom bidragssystemet. Vi behöver se andra lösningar och samarbeten men också docka in klimatfrågorna i befintliga system hos oss myndigheter”, säger Samira Jabet, projektledare för studien på Naturvårdsverket, i en kommentar.

Offentlig upphandling pekas även ut som en viktig drivkraft för små och medelstora företags klimatarbete. Krav på klimatsmart upphandling bedöms i studien skapa efterfrågan på klimatomställning i flera led.

Läs rapporten ”Affärsnytta och klimat i synergi” 

Daniel Boman

daniel.boman@aktuellhallbarhet.se

Ämnen i artikeln:

KlimatutsläppKlimatpolitik

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.