Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhetsarbete

Hållbarhetschefens verktygslåda: ”Påverkansarbete ett viktigt verktyg”

Publicerad: 24 november 2021, 14:11

Per Larshans ser påverkan som ett verktyg för att få ta till vara på uttjänta ämnen, som att utvinna värdefulla salter ur flygaska i Bro utanför Stockholm.

Foto: Ragn-Sells

Att påverka politiker har blivit ett viktigt sätt att skapa förutsättningar för hållbarhetsarbetet för flera företag.


Agenda 2030 kom som gudasänd för Pär Larshans på renhållningsföretaget Ragn-Sells.

– Det stora arbetet är ju att ta reda på vad vi ska göra i morgon. Vart är samhället på väg? När de 17 globala målen presenterades blev jag jätteglad. Vi stod vid ett vägskäl och insåg då att världen är på väg mot en cirkulär ekonomi.

”Fotarbetet är jätteviktigt.”

Det innebar att hela Ragn-Sells affärsidé förändrades – från att hantera sopor till att omvandla avfall till nya råvaror.

– I morgondagens system finns inte avfall, då finns olika material som snurrar runt.

Till exempel kan de, säger han, utvinna fosfor och kväve ur avfallsslam och producera konstgödsel utan att förbränna naturgas. Men EU-lagen sätter stopp för sådana innovationer:

– Dagens lagstiftning säger man inte får producera kvävegödsel av sådant som varit avfall. Så 50 procent av min arbetstid tillbringar jag i Bryssel. Som inspiratör kan man säga, säger han och värjer sig för ordet ”lobbyist”.

Men visst är det politikerpåverkan det handlar om. Och verktygen är debattartiklar och rapporter, men också personliga möten och seminarier för att presentera problemen och deras lösningar. Glasgow-mötet i november är en stor punkt på hans agenda just nu:

– Fotarbetet är jätteviktigt. Vi måste visa att vi sitter på viktiga innovationer som världen behöver. När vi skapar cirkulära affärer minskar vi klimatutsläppen.

Även Filip Elland på Castellum arbetar med att driva politiker att ställa relevanta krav på bygg- och fastighetsbranschen. Såväl nationellt som när det gäller EU:s taxonomi.

– Den tar bara hänsyn till energiförsörjningen, inte material och byggnation, säger han.

Det är ett hinder för ökad hållbarhet i fastighetsbranschen. 95 procent av Castellums koldioxidutsläpp kommer från nyproduktion och ombyggnad av fastigheter. Enligt Boverket är det 60 procent för branschen som helhet. För att sänka utsläppen krävs mer förnybart och återbrukat material. Här behövs att politiker ställer högre krav på tröskelvärden, menar Filip Elland.

– Du kan bygga vilken klimatbomb som helst så länge du uppfyller driftskraven för energi, säger han.

Läs också

Hållbarhetschefens verktygslåda: Samarbeten viktigt för branschomställning

Fyra hållbarhetschefer avslöjar: Här är våra fem viktigaste verktyg i hållbarhetsarbetet

 

Ulrika Fjällborg

redaktion@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.