Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Mänskliga rättigheter

Svenska pensionspengar stöttar militärjuntan i Myanmar

Publicerad: 7 juni 2021, 10:04

Svenska Burmakommittén avslöjar att svenska pensionspengar investerats i företag som har kopplingar till militärjuntan i Myanmar. Vissa bolag gör affärer med militärjuntan, andra samarbetar med statliga bolag som kommit i militärens händer.

Foto: Joel Carillet

Svenska Burmakommittén avslöjar att AP-fonderna investerat i företag med kopplingar till militärjuntan. Ett av bolagen har sålt lastbilar som fångats på bild i samband med våld och övergrepp mot befolkningen.


Ämnen i artikeln:

FnEu

Förra veckan konstaterade Riksrevisionen att AP-fonderna följer lagar och regler men bör förbättra sitt hållbarhetsarbete. Nu avslöjar Svenska Burmakommittén att ungefär tolv miljarder hos AP-fonderna som ska bidra till en hållbar utveckling investerats i bolag som har kopplingar till Burmas militärjunta.

”Intäkterna från de här affärerna finansierar och håller i gång militären, som just nu begår övergrepp mot civilbefolkningen som FN menar kan utgöra brott mot mänskligheten. Dess ledare pekas sedan flera år tillbaka ut för grova människorättskränkningar, till och med folkmord”, säger Kristina Jelmin, verksamhetschef på Svenska Burmakommittén, i en skriftlig kommentar.

Totalt handlar det om ett trettiotal bolag som gör affärer med militärägda bolag på EU:s sanktionslista eller samarbetar med statliga bolag som efter statskuppen hamnat i militärens händer.

Sjunde AP-fonden har investerat i ett företag som sålt lastbilar till militären, som på bilder ses användas vid övergrepp och våld på civilbefolkningen. Svenska Burmakommittén kräver nu att AP-fonderna sätter press på företagen och avyttrar innehavet om företagen inte agerar.

”Det är inte rimligt att våra gemensamma pensionspengar investeras i företag vars verksamhet stödjer Burmas militär”, säger Kristina Jelmin.

Minst 800 personer har dödads i Myanmar och cirka 5500 har gripits sedan första februari i år. Bland bolagen finns det sydkoreanska stålföretaget Posco, franska oljebolaget Total och det amerikanska oljebolaget Chevron.

Läs ”Svenska pensionspengar i fickan på Burmas militär” 

Jesper Saltebro

Reporter

jesper.saltebro@aktuellhallbarhet.se

Ämnen i artikeln:

FnEu

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.