Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Mänskliga rättigheter

Skånetrafikens nya hållbarhetskrav kan utesluta kinesiska bussar

Publicerad: 2 augusti 2021, 09:36

Passagerare på väg ombord på en av Malmös stadsbussar vid Hyllie i Malmö.

Foto: Johan Nilsson/TT

Tydligare krav på social hållbarhet i trafikupphandlingar gör att Skånetrafiken kan komma att utesluta kinesiska bussar.


Skånetrafiken förtydligar nu kraven på social hållbarhet i sina upphandlingskriterier. I kommande trafikupphandlingar ställs krav på att bussföretag kan visa att bussarna tillverkats utan kränkningar av mänskliga rättigheter. Förtydligandet av Skånetrafikens uppförandekod innebär bland annat att bussar måste tillverkas under förhållanden som lever upp till FN:s vägledande riktlinjer för mänskliga rättigheter och företag samt ILO:s kärnkonventioner, där det bland annat ställs krav på att arbetare ska kunna organisera sig i fria fackföreningar.

Skånetrafiken har inte öppet pekat ut några enskilda tillverkare eller särskilda tillverkningsländer. Tidningen Bussmagasinet gör dock analysen att det främst är kinesiska busstillverkare som är intressanta i sammanhanget. Bussmagasinet berättar också att svenska Bergkvarabuss nyligen lagt en order på 79 batteribussar från den kinesiska busstillverkaren BYD som en direkt följd av att företaget vunnit en trafikupphandling från Skånetrafiken. Den beställningen omfattas inte av Skånetrafikens nya regler. 

”Situationen var knepig. Bergkvarabuss vann trafikupphandlingen innan vi hade fått information om riskerna för brott mot mänskliga rättigheter i fordonsproduktionen. Vi gjorde då en upphandlingsrättslig bedömning och konstaterade att vi inte kunde gå in med nya krav på bussarna sedan upphandlingen hade avgjorts. Men operatören är informerad om vad vi vill uppnå och har ett ansvar här”, säger Skånetrafikens hållbarhetschef Iris Rehnström till Bussmagasinet.

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.