Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Mänskliga rättigheter

Rapport: Minska utsläpp från hus med människorättsperspektiv

Publicerad: 3 juni 2021, 09:40

Genom att inkludera de boende och renovera i linje med de globala miljömålen bör överklagandena bli färre och fler kan bo kvar med bättre livskvalitet.

Foto: Chalffy

I en ny rapport uppmärksammas hur minskning av koldioxidutsläpp från byggnader genom renovering bör gå hand i hand med olika människorättsperspektiv, bland annat rätt till boende, hälsa, jämlikhet och deltagande.


Ämnen i artikeln:

KoldioxidutsläppByggbranschenGlobala hållbarhetsmålenFn

En ny rapport beskriver hur koldioxidutsläppen från byggnader i Europa kan minskas med ett inkluderande arbetssätt i linje med mänskliga rättigheter och FN:s globala mål. Det är sex områden som rapporten tar sikte på: rätt till boende, fysisk och mental hälsa, arbetares rättigheter, jämlikhet och icke-diskriminering, rätt till deltagande och en grön och digital omställning.

Rapportförfattarna varnar för att förbättrande åtgärder som syftar till att sänka koldioxidutsläpp från våra byggnader riskerar att öka bostadspriserna. Redan i dag har 80 miljoner européer höga boendekostnader och uppskattningsvis 700 000 är hemlösa. Här behöver myndigheter, kommuner och länder reglera rätten till ett hem, slår rapporten fast.

Pandemin har också tydliggjort hur vårt boende och infrastruktur behöver förbättras för att öka välbefinnandet i samhället. Europas 15 miljoner byggarbetare behöver en trygg arbetsmiljö och särskilt utsatta är migrantarbetare. Privata investeringar har en tendens att gynna rikare delar i tätbebyggda områden vilket påskyndar gentrifiering och ojämlikhet i samhället. Här föreslås renoveringsstrategier och samverkansformer och subventionerade bostäder.

Att inkludera invånare i bygg- och renoveringsprocesser är en annan åtgärd som bidrar till hållbara beslut och minskar risken för överklaganden. Smarta hus utpekas som en grön teknisk möjlighet men måste syfta till att underlätta för användaren och respektera privatlivet.

Läs rapporten

Jesper Saltebro

Reporter

jesper.saltebro@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.