Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Mänskliga rättigheter

Polariserad konflikt om renbetesskogar

Publicerad: 23 augusti 2021, 09:28

Samebyn i konflikt med Sveaskog. Har samråd genomförts eller inte? Ord står emot ord.

Foto: TT

Har samråd genomförts eller inte? Skogsbolaget säger en sak och samebyn en annan i den inflekterade konflikten. Greenpeace och Jordens vänner är kritiska mot skogsbolagets agerande.


Ord står mot ord i den infekterade konflikten kring Sveaskogs avverkningar av lavrika skogar som är viktiga för renbetet i Muonio sameby i Pajala kommun, Norrbottens län. Sedan en tid kräver Muonio sameby med stöd av Greenpeace att Sveaskog ska stoppa alla avverkningar i samebyn tills de formella samråden med samebyn har återupptagits. Enligt Greenpeace säger representanter för samebyn att samråden avbröts av skogsbolaget för fyra år sedan och aldrig har återupptagits. Men enligt det statliga skogsbolaget har bolaget skickat planeringsunderlag till Muonio sameby och genomförde förra hösten flera ”möten” med samebyn utan att få några synpunkter på planeringsunderlaget.

”Det senaste mötet i juni gick vi på eftersom det enbart skulle handla om att få tillbaka våra formella samråd. Vi måste väl kunna ha möten med Sveaskog utan att få tillbakakastat på oss att vi har haft ett samråd, när det från samebyns sida inte alls ansetts vara ett sådant möte”, säger Katarina Sevä, styrelseledamot i Muonio sameby, enligt Greenpeace.

Sveaskog skriver å sin sida i en kommentar att ”Om en sameby inte för fram synpunkter under samrådet ska skogsbruket enligt lag ändå göra anpassningar till rennäringen. Bedömningar om anpassning till rennäringen har också gjorts vid planering av avverkning inom Muonio sameby”. 

Enligt Greenpeace har Sveaskog nu pausat avverkningarna. Även Jordens vänner kritiserar Sveaskog i konflikten. Skogsbolaget säger sig äga 35 procent av skogsmarken inom samebyns område och hävdar att den planerade avverkningen utgör 0,25 procent av samebyns skogsmark.

Pernilla Strid

pernilla.strid@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.