Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Mänskliga rättigheter

Negativ global utveckling för arbetares rättigheter

Publicerad: 1 juli 2021, 09:04

De värsta regionerna för arbetare enligt Global Rights Index 2021.

Foto: ITUC

Årets upplaga av Global Rights Index 2021 visar på en negativ utveckling av demokrati och yttrandefrihet i flera granskade länder.


Ämnen i artikeln:

Social hållbarhet

Demokratin och yttrandefriheten begränsas kraftigt i allt fler länder. Det visar årets rapport Global Rights Index 2021 som är framtagen av världsfacket ITUC och mäter hur länder respekterar grundläggande mänskliga rättigheter i arbetsmiljön. 

Global Rights Index presenteras för åttonde året i rad. I rankningen betygsätts 149 länder utifrån 97 kriterier som bygger på rättspraxis från ILO:s kärnkonventioner. I förra årets rapport var det 56 av 149 granskade länder som allvarligt begränsade demokratin eller yttrandefriheten. Den siffran har i år stigit till 64 länder. 

Bland nykomlingarna på listan över de tio värsta länderna finns Belarus och Myanmar. Kina får dock behålla sin rankningspoäng från fjolåret och placerar sig utanför den värsta bottenlistan. Sverige och de övriga nordiska länderna tillhör de elva länder som placerar sig i den bästa gruppen i rankningen. 

Det svenska fackförbundet TCO:s internationella sekreterare, Ann-Katrin Dolium, säger i en kommentar att Global Rights Index är ett bra verktyg för företag som arbetar med export eller har underleverantörer utomlands. 

”Indexet är ett komplement i företags riskanalysarbete och bra grund för samverkan med fackliga organisationer nationellt och internationellt för att identifiera, hantera och förhindra risker och kränkningar av mänskliga rättigheter i företagens verksamhet världen över”, säger hon i en kommentar på TCO:s hemsida.

Läs Global Rights Index 2021 

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Ämnen i artikeln:

Social hållbarhet

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.