Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Mänskliga rättigheter

H&M och flera andra svenska företag vill förnya Accordavtalet

Publicerad: 16 augusti 2021, 10:00

H&M skriver i ett mejl till Aktuell Hållbarhet att de tänker skriva under ett nytt Accordavtal.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Ett dussin modeföretag har offentliggjort att de vill skriva under ett nytt Accordavtal - men hittills inga svenska. Men nu skriver H&M till Aktuell Hållbarhet att de vill ha ett nytt avtal.


Ämnen i artikeln:

Juridik

Accordavtalet, som bland annat ska säkra arbetsvillkoren för textilarbetare i Bangladesh, löpte ut i våras. Ett dussin modeföretag har tidigare tillkännagett att de är villiga att skriva på ett nytt avtal – men ännu inget svenskt bolag.

Nu skriver dock H&M i ett mejl till Aktuell Hållbarhet att de vill underteckna ett nytt avtal som har två viktiga pusselbitar: att bolaget blir juridiskt bindande och att avtalet ska övervakas av oberoende part. Bolaget skriver också att de vill undersöka om liknande avtal kan användas för att höja säkerheten och skydda hälsan för arbetare i andra produktionsländer.

– Vi välkomnar att H&M är öppna för ett avtal som är rättsligt bindande och med oberoende övervakning av H&Ms åtaganden under avtalet. Nu vill vi se att de går från ord till handling och vi får ett flerårigt avtal om säkerheten i klädfabrikerna på plats omgående eftersom H&M också sitter i förhandlingskommittén, säger Maria Sjödin, sakkunnig företag och mänskliga rättigheter hos Fair Action, till Aktuell Hållbarhet.

Även andra svenska företag vill nu se ett nytt avtal. Ica skriver i ett mejl att de ”har för avsikt att skriva på ett nytt avtal”. Mer detaljer kring vad det exakt innebär för åtagande vill de inte gå in på. Även Lindex skriver i ett sms till Aktuell Hållbarhet att de vill se ett nytt avtal.

Accordavtalet tillkom efter att en fabriksbyggnad kollapsade i Bangladesh och över 1100 personer dog. Avtalet syftar till att öka säkerheten och säkerställa en god hälsa för arbetarna och har beskrivits som en framgångssaga av både fack och modeföretag.

Här är listan på de bolag som skrev på Accordavtalet och här är en lista på vilka som meddelat att de vill skriva på ett nytt avtal.

Jesper Saltebro

Reporter

jesper.saltebro@aktuellhallbarhet.se

Ämnen i artikeln:

Juridik

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.