Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Mänskliga rättigheter

Få börsbolag gör due diligence för mänskliga rättigheter

Publicerad: 15 oktober 2021, 09:46

H&M får beröm för att de lyfter barnarbetare och migrantarbetare i sin hållbarhetsrapport.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Få bolag på Stockholmsbörsen lever upp till förväntningarna på så kallad due diligence för mänskliga rättigheter, men ett fåtal bolag går före och pekas ut som goda exempel i en ny rapport.


Trots att många svenska börsbolag har en global verksamhet och värdekedja är det endast 15 procent av bolagen som utför due diligence, det vill säga tillbörlig aktsamhet eller genomlysning, när det gäller mänskliga rättigheter. Det konstateras i en ny granskning framtagen av kommunikationsbyrån Halvarsson & Halvarsson tillsammans med Hållbart värdeskapande - ett samarbetsinitiativ mellan institutionella investerare på Stockholmsbörsen.

Rapporten presenterar förväntningar och granskar hur de 80 största bolagen på Nasdaq Stockholm rapporterar kring sitt arbete med mänskliga rättigheter. Rapporten lyfter också fram goda exempel på hur Ericsson, Ica, Scatec och Getinge arbetar med konsekvensanalyser av mänskliga rättigheter.

Enligt Victor Månsson, senior konsult inom hållbarhet på Hallvarsson & Halvarsson, kan man kanske inte förvänta sig att bolag redan förra året skulle ha anpassat sig till den EU-lagstiftning som väntas komma nästa år, men menar att ett fåtal bolag redan kommit långt när det gäller de mest kritiska eller väsentliga MR-riskerna.

– Ofta när man gör en analys av vilka grupper som är sårbara tar man det på en lite generell nivå. I många av de här fallen har man identifierat specifikt vilka frågor och underfrågor inom MR-paraplyet som är mest väsentliga och också identifierat potentiella konsekvenser för mänskliga rättigheter från de drabbades perspektiv. H&M lyfter till exempel migrantarbetare och barnarbetare. Telia har tagit fram en metod för att i de fall där de har produkter som riktar sig mot barn göra konsekvensanalyser specifikt för den intressentgruppen, säger han till Aktuell Hållbarhet.

Läs rapporten

Pernilla Strid

pernilla.strid@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.