Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Mänskliga rättigheter

Accordavtalet är undertecknat - ska spridas till minst ett annat land

Publicerad: 26 augusti 2021, 09:29

H&M är ett av bolagen som förhandlat fram det nya Accordavtalet.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Avtalet har förbättrat säkerheten för hundratusentals bangladeshier. H&M har varit med och förhandlat fram det nya avtalet som siktar på att sprida framgångssagan till minst ett annat produktionsland.


Ämnen i artikeln:

LeverantörskedjaH&M

Under gårdagen undertecknade H&M och flera andra modebolag det nya Accordavtalet, en vecka innan det tillfälligt förlängda gamla avtalet löper ut. Avtalet syftade från början till att bland annat säkerställa brandsäkerheten hos bangladeshiska produktionsanläggningar och tillkom efter byggnadskollapsen i Rana Plaza där över 1 100 personer omkom.

Nu tar de inblandade parterna ytterligare steg framåt för att stärka arbetarnas rättigheter och avtalet breddas för att omfatta andra hälso- och säkerhetsaspekter. Dessutom ska avtalet, som alla parter beskriver som en framgångssaga, spridas till minst ett annat produktionsland inom två år. H&M är ett av de bolag som förhandlat fram avtalet. Payal Jain, hållbarhetschef global produktion, skriver i ett mejl till Aktuell Hållbarhet:

”Vår intention är att ta lärdomarna från Bangladesh och föra över till andra länder, men eftersom alla länder är olika så behöver vi ta hänsyn till detta och förstå vilka förbättringar som behöver göras i de olika länderna och vilka lösningar som passar. Det finns inte en lösning som passar alla. Tillsammans med de olika ländernas textilindustrier, fackföreningar, modebolag och andra intressenter ska vi nu sätta oss ner och titta på det här” 

Undertecknarna av avtalet förbinder sig juridiskt och kan bli stämda i domstol om de köper varor från fabriker som inte lever upp till vissa krav. Oberoende övervakning av avtalets efterlevnad är en annan viktig del av avtalet. Undertecknarna ska också jobba för att fler andra företag skriver på avtalet.

Jesper Saltebro

Reporter

jesper.saltebro@aktuellhallbarhet.se

Ämnen i artikeln:

LeverantörskedjaH&M

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.