Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Mångfald

Öppna brevet till valberedningarna: ”Öka andel kvinnor i styrelserna”

Publicerad: 19 oktober 2021, 08:54

Björn Kristiansson, verkställande ledamot för Kollegiet för svensk bolagsstyrning.

Kollegiet för svensk bolagsstyrning tycker utvecklingen går för långsamt. I ett öppet brev vill de se bredare rekrytering till styrelserna under 2022.


Ämnen i artikeln:

Svenskt Näringsliv

Kollegiet för bolagsstyrning är missnöjda med utvecklingen av mångfalden i börsbolagens styrelser. Det går helt enkelt för långsamt. Därför uppmanar kollegiet nu börsbolagens valberedningar i ett öppet brev att göra något åt den ensidiga rekryteringen inför stämmosäsongen 2022.

– Vår bolagsstyrningskod säger att företagen ska eftersträva en jämn könsfördelning. Det är också viktigt med en mångsidigt sammansatt styrelse. Annars finns en risk för ett ensidigt perspektiv så att styrelsen missar viktiga frågor, det är därför vi tycker det är viktigt att titta på månsidighet och bredd, säger Björn Kristiansson, verkställande ledamot vid Kollegiet för svensk bolagsstyrning, till Aktuell Hållbarhet.

Redan 2014 gjorde kollegiet ett uttalade riktat till börsbolagen om att det borde vara minst fyrtio procent kvinnor i styrelserna till 2020. De största bolagen har nått målet, men inte de medelstora och mindre bolagen. 

– Att vi fokuserar just på kön beror på att det dels är enkelt att mäta, dels funnits lagstiftningshot både på EU-nivå och i Sverige. Vi vill helst hantera de här frågorna själva och undvika lagstiftning. Sen finns andra perspektiv som är lika viktiga men vi har inga mått för att en viss andel av styrelseledamöterna ska komma från exempelvis Asien eller Amerika, säger Björn Kristiansson.

Kollegiet för bolagsstyrning har en normgivande roll för svenska börsbolag och den svenska aktiemarknaden. Bland kollegiets huvudmän finns bland annat FAR, Svensk försäkring och Svenskt näringsliv.

Läs det öppna brevet 

Jesper Saltebro

Reporter

jesper.saltebro@aktuellhallbarhet.se

Ämnen i artikeln:

Svenskt Näringsliv

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.