Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Jämställdhet

Så ska sociala krav öka vid upphandling av byggtjänster

Publicerad: 17 september 2021, 10:10

Upphandlingsmyndigheten och Boverket ska främja jämställdhet och icke-diskriminering i byggbranschen.

Foto: Getty Images

Nya tag ska leda till att byggbolag inte kan vinna upphandlingar genom att ta kortsiktiga genvägar på arbetstagares bekostnad.


Ämnen i artikeln:

Byggbranschen

Som ett steg för att förbättra arbetsvillkoren i den svenska byggbranschen får nu Upphandlingsmyndigheten och Boverket i uppdrag att utveckla och informera om stöd för att främja jämställdhet och icke-diskriminering vid offentliga upphandlingar inom bygg- och anläggningssektorn.

Aktuell Hållbarhet berättade i går om att Byggmarknadskommissionen nu polisanmäler tolv företag i byggbranschen, bland annat till följd av exempel på byggnadsarbetare som tvingats betala tillbaka delar av sin lön, bo under eländiga förhållanden och arbeta orimligt långa arbetspass. Det nya uppdraget till de två myndigheterna ska bland annat leda till ökad användning av arbetsrättsliga villkor vid upphandling inom byggsektorn. Förhoppningen är att ökade krav om sociala hänsyn ger företag i branschen incitament att värna mer om en inkluderande arbetsmiljö.  

”Företag som redan i dag arbetar för jämställdhet, icke-diskriminering och som erbjuder bra villkor ska inte missgynnas i konkurrensen om offentliga uppdrag jämfört med företag som väljer att ta kortsiktiga genvägar på arbetstagarnas bekostnad. Med tydligare kravställning vid upphandlingar kommer arbetsförhållandena i branschen kunna förbättras”, säger bostadsminister Märta Stenevi (MP) i en kommentar.

Daniel Boman

daniel.boman@aktuellhallbarhet.se

Ämnen i artikeln:

Byggbranschen

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.