Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Antikorruption

Så rustade är myndigheterna mot korruption

Publicerad: 11 augusti 2021, 08:35

En utmaning för myndigheterna är att göra relevanta riskanalyser.

Foto: Getty Images

Även om många myndigheter har åtgärder för att motverka korruption saknas ofta ett fördjupat arbete, menar Statskontoret.


De flesta myndigheter använder i dag flera åtgärder för att upptäcka och förebygga korruption. Men att få till ett fördjupat och integrerat antikorruptionsarbete tycks svårare. Det visar en genomgång av svenska myndigheter som Statskontoret redovisat under sommaren.

”Det är många som inte lyckats integrera aktiviteter mot korruption i redan befintliga arbetsprocesser. För en del är det utmanande att göra riskanalyser som är av sådan kvalitet att de kan ligga till grund för nödvändiga och effektiva insatser”, skriver Statskontoret.

Bedömningen är därför att myndigheterna behöver utveckla antikorruptionsarbetet ytterligare för att ge ett effektivt skydd. Exempelvis behöver chefer medvetet ange tonen för vilka beteenden och förhållningssätt som ska prägla arbetet på myndigheten. Det bedöms av Statskontoret som centralt för att utveckla en god förvaltningskultur och på så sätt motverka korruption.

Lägesbeskrivningen av myndigheternas antikorruptionsarbete är en del av Statskontorets uppdrag att främja arbetet mot korruption vid de statliga förvaltningsmyndigheterna.

Läs lägesbeskrivningen 

Daniel Boman

daniel.boman@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.