Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Antikorruption

Ny standard ska underlätta för obligatoriskt visselblåsarsystem

Publicerad: 25 augusti 2021, 09:27

Nu finns ISO 37002, Ledningssystem för visselblåsning, på plats.

En ny ISO-standard finns på plats inför att den nya lagen om visselblåsarsystem träder i kraft den 17 december.


I mitten av december träder den nya lagen om visselblåsare i kraft, vilket innebär att alla företag med mer än 250 anställda ska ha ett visselblåsarsystem på plats. Därefter har mindre företag, med fler än 50 anställda, ytterligare två år på sig att installera ett system. 

Det innebär att många företag nu måste avsluta eller påbörja arbetet med att inrätta en visselblåsarfunktion. Något som en ny internationell ISO-standard för visselblåsning kan underlätta, rapporterar Svenska Institutet för Standarder, SIS.

40 länder, inklusive Sverige, har deltagit i arbetet att utveckla den nya standarden ISO 37002, Ledningssystem för visselblåsning, vilken enligt SIS ger tydlig vägledning i hur rutinerna ska implementeras och efterföljas.

”Man kan väl säga att lagen som den är formulerad bjussar på en startsträcka på två år. Hur mycket arbete som krävs för att få visselblåsarfunktionen på plats beror på hur organisationens verksamhet ser ut. Finns det redan ett ledningssystem på plats, som ISO 9001 för kvalitet, blir det betydligt lättare”, säger Tina Bohlin, projektledare på SIS, i en kommentar.

Läs mer om standarden för visselblåsning
 

Daniel Boman

daniel.boman@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.