Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Antikorruption

Minskad oro för repressalier vid visselblåsning

Publicerad: 18 juni 2021, 09:19

Transparency International har kartlagt synen på korruption och visselblåsning i EU-länderna.

Foto: fizkes

Visselblåsning väcker inte lika mycket oro i dag som för fem år sedan, visar en undersökning från Transparency International.


Ämnen i artikeln:

Social hållbarhetCsr

De senaste fem åren har rädslan för repressalier efter rapportering om oegentligheter minskat bland svenskarna. Det uppger Transparency International som kartlagt synen på korruption. Organisationen välkomnar utvecklingen där 26 procent i dag anger att de skulle vara oroliga för repressalier om de slog larm, till skillnad från 33 procent för fem år sedan.

Enligt Transparency International är i Sverige förtroendet för offentliga institutioner bland det högsta i EU och endast var femte svensk anser att korruption är ett problem i beslutsfattande instanser. I Sverige anger en procent av alla som varit i kontakt med offentliga tjänster i Sverige att de betalat eller erbjudit en muta för att få tillgång till olika tjänster. Samtidigt uppger en femtedel att de nyttjat personliga kontakter för att få tillgång till olika tjänster – speciellt inom hälsovården eller utbildningssektorn.

”Barometern visar att vänskapskorruption är en betydande del av det svenska samhället. Genom att nyttja personliga kontakter för att få tillgång och förtur till en tjänst, riskerar de som är mer behov av hjälp att åsidosättas inom till exempel hälsovården”, säger Ulrik Åshuvud, ordförande i Transparency International Sverige, i en kommentar.

Läs barometern om korruption 

Daniel Boman

daniel.boman@aktuellhallbarhet.se

Ämnen i artikeln:

Social hållbarhetCsr

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.