Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Vatten och hav

Vattenmyndigheterna: Kommunerna har råd med vattenåtgärdsprogrammen

Publicerad: 14 december 2021, 10:38

Vattenmyndigheterna går vidare med sitt åtgärdsprogram.

Foto: Getty Images

Efter kritiken mot de föreslagna vattenåtgärdsprogrammen har de fem vattenmyndigheterna nu förtydligat hur åtgärderna kan finansieras.


Ämnen i artikeln:

Hav

De fem vattenmyndigheterna har nu tagit beslut om förvaltningsplan, åtgärdsprogram och miljökvalitetsnormer för de kommande sex åren. Tanken är att de ska börja gälla den 22 december, om inte regeringen som ska granska åtgärdsprogrammen beslutar något annat.

Förslagen på åtgärdsprogram som presenterades tidigare i år har mötts av kritik från flera håll, bland annat då de anses dyra att genomföra och att finansieringen varit otydlig. I det slutliga åtgärdsprogram som vattenmyndigheterna nu lagt fram finns ett kompletterande kapitel som förtydligar hur åtgärderna kan finansieras utan att slå hårt mot kommunernas ekonomi.

– Vårt uppdrag är att identifiera vad myndigheter och kommuner behöver göra föra att leva upp till vattenkvalitetsnormerna. Styrmedlen i åtgärdsprogrammen är i stor utsträckning de samma som i vårt första förslag, men vi har förtydligat hur genomförandet och finansieringen är tänkt att ske. När det gäller fysiska åtgärder, exempelvis åtgärder inom jordbruket, så kan de finansieras med medel från EU, säger Irene Bohman, vattenvårdsdirektör vid Södra Östersjöns vattendistrikt, till Aktuell Hållbarhet.

Vilken möjlighet har kommunerna att genomföra åtgärderna?

– Det är lätt att tro att mycket av kostnaderna hamnar på kommunerna, men för det mesta finns det andra finansieringssystem. Kommunerna behöver inte göra något som innebär stora extrakostnader, men de behöver kanske effektivisera samarbetet mellan förvaltningarna och prioritera sin tillsyn.

Daniel Boman

daniel.boman@aktuellhallbarhet.se

Ämnen i artikeln:

Hav

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.