Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Plast

Naturen slår tillbaka mot mikroplasten

Publicerad: 15 december 2021, 10:38

Plastskräpet i havet får passa sig – Nu har allt fler mikroorganismer beväpnat sig med enzymer.

Foto: Andriy Nekrasov

En del av naturens städpatrull, mikroorganismerna, har mobiliserat och börjar nu attackera och bryta ner mikroplaster och plastskräp.


Ämnen i artikeln:

ÅtervinningMikroplast

I samma stund som människan börjat sprida plast i naturen påbörjade bakterierna den evolutionära utvecklingen mot att äta upp och bryta ner plasten. Nu har forskare vid Chalmers hittat 30 000 olika enzymer som kan bryta ner tio vanliga plaster. Enligt forskarna är nedbrytningen naturens svar på höga nivåer av plastföroreningar. 

”För närvarande vet vi väldigt lite om dessa plastnedbrytande enzymer och vi förväntade oss inte att hitta ett så stort antal i så många olika miljöer. Det här är en överraskande upptäckt som verkligen visar på omfattningen av problemet”, säger Jan Zrimec, tidigare forskare vid Chalmers men numera verksam i Slovenien, i en kommentar.

Läs mer om plastutmaningen

Mardrömsutvecklingen: Plasten i havet tredubblas och kostnaderna skenar
Mikroplasten i havet visade sig vara något annat - nu frågar sig forskarna om det är bra eller dåligt för miljön
Ny studie pekar ut största källan till mikroplast
Forskare: Plasten har fått eget kretslopp i naturen 

Dessutom har forskarna kunnat visa att ju mer plastföroreningar som finns i vattenmiljön, desto större mångfald och antal plastnedbrytande enzymer finns hos mikroorganismerna. Nu tror forskarna att upptäckten kan användas för att modifiera enzymer och skapa nya återvinningsprocesser.

”Nästa steg är att testa de mest lovande enzymerna i ett laboratorium för att undersöka deras egenskaper och hur effektivt de kan bryta ned plast. Sedan kan man modifiera speciella mikroorganismer för att de snabbare ska kunna bryta ner olika typer av plastmolekyler i naturen” säger Aleksej Zelezniak, docent vid institutionen för biologi och bioteknik vid Chalmers.

Läs den vetenskapliga artikeln i mBio 

Jesper Saltebro

Reporter

jesper.saltebro@aktuellhallbarhet.se

Ämnen i artikeln:

ÅtervinningMikroplast

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.