Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Mobilitet

Vätgasstationer i Sverige på väg att tiodubblas

Publicerad: 10 december 2021, 10:39

Vätgasstationerna i Sverige ser ut att mångdubblas.

Foto: Getty Images

Med stöd från Klimatklivet vill företaget REH2 bygga 24 vätgasstationer från Skåne till Norrbotten. Samtidigt vill ett danskt företag driva på utbyggnaden av tankställen.


Ämnen i artikeln:

Hållbara Transporter

Från dagens fyra stationer till drygt 40 tankställen för vätgas i Sverige år 2025. Så ser utvecklingen ut för möjligheten att tanka vätgas, om de planer som nu lanseras förverkligas. 

Den största satsningen på tankningsstationer med vätgas står företaget REH2 för, som nu beviljats 355 miljoner kronor i investeringsstöd från Klimatklivet för sin planerade utbyggnad. Inom fyra år ska REH2 ha byggt 24 tankstationer längs det svenska vägnätet från Skåne till Norrbotten. Stationerna kommer att med en egen elektrolysör kunna producera vätgasen på plats. Stationerna är modulära och ska kunna byggas ut vid ökad efterfrågan. 

En diskussion kring vätgas handlar om hur den produceras och vilka energikällor som används.

– Tanken är att vätgasen ska vara grön rakt igenom, framförallt genom klimatkompensation men även eventuellt med solceller på plats. Själva stationerna kommer att samspela med elnätet, säger Per-Arne Blomquist, vd för Qarlbo, som är huvudfinansiär till REH2, till Aktuell Hållbarhet.

Vilka hinder ser du för utbyggnad av vätgasstationer?

– Det största hindret tror jag är risktagandet, eftersom det inte finns någon snabb ekonomisk kalkyl. Men vi tror på det här långsiktigt och vill visa vägen i omställningen till ett fossilsnålt samhälle.  

Tidigare i år meddelade det danska företaget Everfuel att de vill bygga 15 nya vätgasstationer i Sverige före slutet av 2023. Bland annat uppges det handla om ett samarbete med OKQ8 och att stationerna ska placeras i Malmö, Trelleborg, Stockholm och Göteborg.

Daniel Boman

daniel.boman@aktuellhallbarhet.se

Ämnen i artikeln:

Hållbara Transporter

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.