Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Mobilitet

Kritik: Transportstyrelsen försvårar klimatsmarta leveranser

Publicerad: 8 december 2021, 10:22

Lätta lastbilar.

Foto: deepblue4you

EU tillåter undantag från 3,5 ton för lätta el- och gaslastbilar för att öka andelen klimatsmarta transporter. Men Transportstyrelsen vill inte se ett undantag i Sverige. Nu riktar flera tunga branschföreträdare kritik mot myndigheten.


Ämnen i artikeln:

TransportstyrelsenElfordonHållbara TransporterRegeringen

Batterier och gastankar gör att lätta lastbilar som drivs med alternativa drivmedel blir tyngre och inte kan lasta lika mycket. EU har därför infört möjligheten för undantag så att B-körkort gäller för bilar upp till 4,25 i stället för 3,5 ton. Flera EU-länder har infört undantaget, men svenska Transportstyrelsen föreslog för tre veckor sedan att undantaget inte ska införas i Sverige.

Nu reagerar stora aktörer från dagligvaruhandeln, logistik- och transportsektorn i en debattartikel hos Svenska Dagbladet. Utan undantaget måste fler chaufförer ta lastbilskörkort och köra ut leveranserna med tyngre fordon under mer komplicerade regelverk, alternativt öka antalet lätta lastbilar för att kunna köra ut lika många varor på ett klimatsmart sätt.

”Det är underligt att Transport­styrelsen tolkar EU-direktivet så annorlunda jämfört med andra länder. Där andra länder ser möjligheter ser Transport­styrelsen problem. För att Sverige ska nå de högt uppsatta klimat­målen och fortsätta vara en förebild i omställningen från fossilt till förnybart behöver vi vara initiativtagande och lösnings­orienterade”, skriver debattörerna och riktar sig nu till regeringen i hopp om att kunna få ett undantag även i Sverige.

Läs Transportstyrelsens rapport

Läs debattartikeln i SvD

Jesper Saltebro

Reporter

jesper.saltebro@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.