Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Miljöpolitik

V pressar Annika Strandhäll (S) om höjda klimatambitioner

Publicerad: 7 december 2021, 10:34

Jens Holm, klimatpolitisk talesperson för Vänsterpartiet.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Annika Strandhäll (S) har tagit emot sin första interpellation om klimatfrågan.


Ämnen i artikeln:

KlimatavtalKlimatpolitikVänsterpartietSocialdemokraternaRegeringen

Kommer Sverige att öka sina klimatambitioner redan år 2022? Den frågan ställer nu Jens Holm (V) till miljö- och klimatminister Annika Strandhäll (S) i en interpellation som ska besvaras den 17 december. 

Vid klimattoppmötet COP 26 i Glasgow enades världens länder om att höja sina klimatambitioner. Enligt artikel 29 i Glasgow Climate Pact ska alla länder presentera ambitiösare åtgärder för utsläppsminskningar till 2030 före slutet av 2022 , åtgärder som är i linje med Parisavtalet.

I förra veckan kom uppgifter från nyhetstjänsten Politico om att EU inte avser att förändra unionens klimatmål till 2030 under det kommande året. EU-kommissionens chefstalesperson Eric Mamer sade då att ”kommissionen inte har några planer på att förändra de överenskomna utsläppsreduktionsmålen för EU”.

De klimatbidrag som hittills lämnats in till FN öppnar för en temperaturhöjning på långt över två grader, skriver Jens Holm i interpellationen.

– På klimattoppmötet blev det uppenbart att inget land gör tillräckligt i dag. I Glasgow kom alla länder, inklusive Sverige, överens om att minska utsläppen ytterligare, säger Jens Holm.  

– Det här blir Annika Strandhälls första interpellationsdebatt om klimatet och det ska bli spännande att se hur hon agerar. Jag hoppas att hon tar med sig den entusiasm hon visat i andra frågor även till det här området, säger han.

 

Karin Tideström

karin.tidestrom@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.