Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Miljöpolitik

Rickard Nordin: Fortfarande oklart om mål för konsumtionsutsläpp

Publicerad: 3 december 2021, 10:32

Rickard Nordin, klimat- och energipolitisk talesperson för Centerpartiet.

Foto: Henrik Montgomery/TT

DN erfar att överenskommelsen om mål för konsumtionsbaserade utsläpp är på väg att falla. Rickard Nordin säger till Aktuell Hållbarhet att tidspress kommer att göra det svårt att bereda alla miljömålsberedningens förslag.


Ämnen i artikeln:

CenterpartietMiljömålsberedningenMiljömålMiljöpolitikKonsumtion

Dagens Nyheter kan efter anonyma samtal med delegater i miljömålsberedningen i dag berätta att januariöverenskommelsen om mål för konsumtionsbaserade utsläpp ser ut att falla på grund av politiska låsningar. Vissa av DN:s källor skyller låsningen på M, KD och SD medan andra menar att utkastet från miljömålsberedningens tjänstemän är alltför präglat av miljöpartistisk politik.

Rickard Nordin, klimat- och energipolitisk talesperson för Centerpartiet, säger till Aktuell Hållbarhet att det inte går att redan i dag säga att förslaget om mål för konsumtionsbaserade utsläpp verkligen kommer att röstas ner då förhandlingarna försenats och just kommit i gång. Däremot säger han att tidsbrist kommer att göra det svårt att bereda alla de förslag som miljömålsberedningen nu lägger fram. Vid sidan om konsumtionsbaserade utsläpp ska också svåra frågor om flyget och sjöfarten hanteras. 

– Vi har inte börjat diskutera frågorna politiskt än, trots att vi haft över åtta månader på oss. Jag tycker att sekretariatets upplägg där tjänstemän tar fram en rad förslag som vi politiker sedan ska ta ställning till är problematiskt. Det skulle ha varit bättre om vi först politiskt kom överens om vilka frågor som miljömålsberedningen skulle gå vidare med.

Enligt tidsplanen skulle riksdagen besluta om mål för konsumtionsbaserade utsläpp vid årsskiftet. På grund av förseningar har detta beslut skjutits fram till den 1 februari.

Läs DN:s rapportering 

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.