Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Miljöpolitik

Per Bolund om klimatmissen i M-SD-KD-budgeten: ”Provocerande”

Publicerad: 6 december 2021, 10:20

Per Bolund (MP), Sveriges före detta miljö- och klimatminister.

Foto: Amanda Lindgren

Det råder delade meningar i riksdagen om hur mycket som var känt om konsekvenserna för EU:s klimatstöd efter att budgetreservationen från M, SD och KD röstades igenom.


Ämnen i artikeln:

Miljöpolitik

Förra veckan uppmärksammades att EU:s återstartspengar till Sverige riskerar att frysa inne efter att riksdagen röstade igenom den budgetreservation där M, KD och SD lyft ut ett antal klimatåtgärder. Sveriges ansökan uppfyller nämligen inte längre kraven från EU om att återstartspengarna minst ska innehålla 37 procent klimatrelaterade satsningar. 

Rent konkret är det tre poster som lyfts ut och som skulle ha kunnat finansieras med EU-pengar – energieffektivisering i flerbostadshus om 1 560 miljoner kronor, investeringsstödet för hyresrätter om 4 050 miljoner kronor samt anslag till köp av skyddsvärd skog om 3 725 miljoner kronor. Totalt alltså 9,3 miljarder kronor. 

– Det är provocerande att vi nu inte får den besparing vi hade kunnat få och att pengarna riskerar att försvinna. Det här visar att oppositionen inte ligger i linje med resten av världen och exempelvis det faktum att vi har en EU-kommission som ställer klimatkrav, säger Sveriges före detta klimat- och miljöminister, Per Bolund, till Aktuell Hållbarhet. 

Det verkar som att alla blev överraskade här, också Miljöpartiet? 

– Vi kände till den här risken då vi hade jobbat hårt för att göra Sveriges ansökan. Vi hade också fört fram detta internt. Min bedömning är att även Centerpartiet kände till det här, vilket gör deras agerande extra förvånande. 

Riksdagsledamoten Jens Holm (V) delar dock inte Per Bolunds bild.

– Jag tror inte att någon såg det här komma. Hade det funnits med i kalkylen hade det så klart blivit ännu svårare för C att fälla regeringens budget. Att detta missades berodde sannolikt på att alla utgick från att C skulle rösta för regeringsbudgeten, säger han till Aktuell Hållbarhet. 

Läs också:

Efter M-SD-KD-budgeten: Sverige kan missa EU-miljarder till klimatomställningen

Per Bolund om klimatmissen i M-SD-KD-budgeten: ”Provocerande”

KD och C lägger ansvaret på regeringen i frågan om EU:s klimatkrav i pandemibidraget

 

 

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Ämnen i artikeln:

Miljöpolitik

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.