Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Miljöpolitik

Nya statssekreteraren: ”Vi behöver fler gruvor”

Publicerad: 13 december 2021, 09:25

Anders Grönvall, ny statssekreterare på Miljöpdepartementet.

Foto: Göran Ekeberg

Anders Grönvall heter nya statssekreteraren på miljödepartementet. Regeringens viljeinriktning är fler gruvor i Sverige och kortare miljötillståndsprocesser.


Ämnen i artikeln:

PolitikRegeringenGruvorSverige

Den tidigare regeringen hade två statssekreterare på miljödepartementet. Men fram till valet i höst blir det bara en: Anders Grönvall, tidigare politiskt sakkunnig för miljöfrågor hos Stefan Löfven.

– Jag ska göra det jobb som två personer gjorde innan mig, men det känns bra. Om jag ska vara krass så var den tidigare miljö- och klimatministern också partiledare och behövde därför större stöd, säger Anders Grönvall till Aktuell Hållbarhet.

Enligt TT uttryckte näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson nyligen att ”vi älskar gruvor i socialdemokraterna”. Anders Grönvall är noga med att det är näringsministerns uttalande, men säger sedan:

– Vi har en inriktning att vi behöver fler gruvor, samtidigt är jag trygg med att vi har bra miljökrav som måste följas.

I vår kommer ett antal utredningar att presentera sina slutsatser för att korta Sveriges miljötillståndsprocesser. Enligt Anders Grönvall kommer regeringen kanske inte hinna lägga fram några lagförslag före valet, men han gör klart minoritetsregeringens viljeinriktning.

– Om verksamheten har en klart positiv klimateffekt med kraftigt minskade utsläpp så ska det vägas mot lokal miljöpåverkan. I nuläget utesluter jag inte någonting. Nyckelordet för oss är en omställning som leder till utveckling och modernisering av Sverige. Om vi ska klara omställningen måste tillståndsprocesserna gå fort och det betyder inte att miljökraven sänks, säger Anders Grönvall.

Jesper Saltebro

Reporter

jesper.saltebro@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.