Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Miljöpolitik

KD och C lägger ansvaret på regeringen i frågan om EU:s klimatkrav i pandemibidraget

Publicerad: 7 december 2021, 09:19

Kristdemokraternas ekonomisk-politiske talesperson Jakob Forssmed och Martin Ådahl, Centerpartiets ekonomisk-politiska talesperson.

Foto: Anders Wiklund/ Henrik Montgomery - TT

Med anledning av att flera klimatåtgärder tagits bort i riksdagens beslutade budgetreservation från M, SD och KD, väntar nu omförhandlingar med EU-kommissionen för den nya regeringen. Utgången är osäker och i riksdagen skyller alla på alla.


Ämnen i artikeln:

MiljöpolitikKristdemokraternaCenterpartiet

Med anledning av M-SD-KD-budgeten riskerar Sverige som tidigare rapporterats att förlora 33 miljarder kronor i bidrag från EU då flera klimatåtgärder som fanns med i Sveriges bidragsansökan försvunnit. I riksdagen skyller nu alla på alla.

Jakob Forssmed är Kristdemokraternas ekonomisk-politiske talesperson. Han säger att EU-kommissionen nu har att rätta sig efter nya parlamentariska förutsättningar i Sverige och att regeringen får göra om ansökan.

– Regeringen har ju redan gjort om planen flera gånger och såvitt jag vet är den ännu inte godkänd. Vi har blivit informerade av regeringen om hur ansökan ser ut, men det är inget som vi tagit hänsyn till när vi gjort våra budgetprioriteringar. Regeringen får nu hitta andra utgiftsposter i stället för dem som nu har fallit, säger han. 

Vad händer om EU inte godkänner ännu en omförhandling?

– Det är en hypotetisk fråga. Det blir regeringens uppgift att lösa den här situationen med EU-kommissionen. 

Centerpartiet vill inte heller ta ansvar för den uppkomna situationen. 

– Vi röstade på vår egen budget och där fanns de aktuella budgetposterna med och mycket mer klimatpolitik. Vi kan inte ta ansvar för oppositionens omprioriteringar, säger Martin Ådahl, Centerpartiets ekonomisk-politiska talesperson. 

Martin Ådahl har läst budgetreservationen där M, KD och SD presenterar en önskelista över budgetposter som EU kan finansiera i stället. 

– De gör det lite väl enkelt för sig kan jag tycka. Men en klen tröst är att det är många länder som har kommit tillbaka till EU och velat ändra i sina planer, så det är väl den vägen som även den nya svenska regeringen får gå.

De allra flesta EU-länder är klara med sina planer, har fått dem godkända av kommissionen och mottagit de första utbetalningarna. Medan Sverige, Bulgarien, Polen, Ungern och Nederländerna står utan godkända planer. 

Läs också:

Efter M-SD-KD-budgeten: Sverige kan missa EU-miljarder till klimatomställningen

Per Bolund om klimatmissen i M-SD-KD-budgeten: ”Provocerande”

KD och C lägger ansvaret på regeringen i frågan om EU:s klimatkrav i pandemibidraget

 

 

Björn Anderberg

bjorn.anderberg@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.