Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Miljöpolitik

Anders Wijkman om miljöministervalet: ”Uppdraget är närmast orättvist mot Annika Strandhäll”

Publicerad: 2 december 2021, 13:45

Dåvarande miljöminister Karolina Skog (MP), klimatminister Isabella Lövin (MP) och Anders Wijkman, då ordförande för Miljömålsberedningen, håller presskonferens 2016 om Miljömålsberedningens slutbetänkande.

Foto: Vilhelm Stokstad/TT

Världen blir allt mer komplex och det kräver sakkunskaper av den som får en ministerpost. Det anser hållbarhetsprofilen Anders Wijkman som ställer sig kritisk till valet av Annika Strandhäll som miljö- och klimatminister.


Ämnen i artikeln:

MiljöpolitikAnders WijkmanKlimatpolitik

Vid sidan av de breda mediernas rapportering om Sveriges nya miljö- och klimatministers privatekonomi börjar allt fler ifrågasätta Annika Strandhälls kompetens för de komplexa miljö- och klimatfrågorna. En person som nu höjer rösten är hållbarhetsnestorn Anders Wijkman, med en rad tunga hållbarhetsuppdrag bakom sig och nu hedersordförande i Romklubben och styrelseordförande för EU:s stora klimatinnovationsprogram Climate-Kic.

– Rent allmänt tycker jag att det är problematiskt att regeringen tycks tro att en person som varit politiskt aktiv ska kunna ta hand om vilket område som helst. Vi lever i en värld som blir allt mer komplex och den kunskapsbakgrund som krävs för att kunna hantera klimatfrågan är enorm. 

Anders Wijkman har själv arbetat med miljö- och klimatfrågor i 40 år och han tycker att det uppdrag som Magdalena Andersson nu ger Annika Strandhäll närmast är orättvist. 

– Efter Glasgow väntar nu en lång rad extremt viktiga beslut som Annika Strandhäll måste ta. Vi pratar om reformeringen av utsläppshandeln, användningen av kolsänkor och skog och jordbruk och det faktum att det kommer krävas stora systemförändringar för att nå målen. 

Anders Wijkman menar att Annika Strandhäll för att kunna göra sitt jobb dessutom kommer att behöva få med sig andra ministrar som styr viktiga sektioner. 

– Det betyder tuffa förhandlingar för att få dessa ministrar att först acceptera analysen och sedan fatta ett antal obekväma beslut, kanske till exempel genomföra inskränkningar för näringslivet. Jag förstår inte hur Magdalena Andersson tänker, avslutar Anders Wijkman. 

 

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.