Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kemikalier

Chemsec: Skillnad på ord och handling hos kemibolagen

Publicerad: 9 december 2021, 10:24

Emine Isciel på Storebrand menar att även kemikaliefrågorna bör uppmärksammas vid ESG-analyser.

Foto: Storebrand

Kemibolagen mörkar sin globala produktion av farliga kemikalier som fortgår med förskräckande siffror. Det menar miljöorganisationen Chemsec som nu presenterar sin årliga bolagsrankning.


Ämnen i artikeln:

Kemiska produkterKemiska riskkällorHållbara Affärer

Medan 38 procent av 50 granskade bolag aktivt marknadsför gröna, hållbara produkter på sin webbplats är det endast 4 bolag som visar upp planer att fasa ut existerande farliga kemikalier. Samtidigt fortsätter alla bolagen med en global tillverkning av farliga kemikalier i farligt höga siffror, något som inget bolag ger någon information om på sin hemsida.

Det konstaterar miljöorganisationen Chemsec som under förmiddagen lanserade sin årliga bolagsrankning. 

Enligt Chemsec visar bolagen upp en grön fasad samtidigt som de utvecklar farliga kemikalier bakom lyckta dörrar.

I rankningen går Chemsec igenom bolagens portfölj av farliga kemikalier, utveckling av säkrare kemikalier och cirkulära produkter, hantering av kemikalier och bolagstransparens samt hur de svarar mot kontroverser, stämningar och lagkrav.

De bästa bolagen i rankningen är Indorama Ventures, Thailand; DSM, Nederländerna och Air Products & Chemicals, USA. De hamnar alla i kategori B på en skala A till D. Några andra kända bolag är Akzo Nobel och BASF som hamnar i kategori C samt Bayer, Dow och 3M som ligger i kategori D - alla i nämnda inbördes ordning.

”Kemiindustrin är inte bara en enorm energikonsument – många av kemikalierna som den tillverkar har också skadliga effekter på människors hälsa och miljön. Samtidigt är kemiindustrin en möjliggörare; världen behöver att den är progressiv och hjälper till att lösa den pågående klimatkrisen”, säger Emine Isciel, klimat- och miljöchef på det norska kapitalförvaltningsbolaget Storebrand, i en kommentar.

 

Pernilla Strid

pernilla.strid@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.