Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Energi

Vattenkraft i gamla gruvor ska öka vindkraften

Publicerad: 1 juli 2021, 09:44

Gammal övergiven svensk gruva. Med vattenmagasin, pump, turbin och generator ska övergivna gruvor bli energilager i Värmland för att lösa eldistributionsproblemet och kunna ansluta fler vindkraftverk till elnätet.

Foto: Binnerstam

I Värmland stoppas vindkraftsutbyggnaden på grund av flaskhalsar i stamnätet. Nu undersöks möjligheten att installera vattenkraftverk i gamla gruvor för att avlasta nätet. Om det lyckas kan vindkraftsbolagen som står i kö få ansluta sig till elnätet.


Ämnen i artikeln:

GruvorVattenkraftVindkraftElEnergi och MiljöEnergilagring

I höstas tvingades Ellevio stoppa anslutningar av nya stora vindkraftsparker i Värmland. Den kraftiga vindkraftsutbyggnaden har nämligen skapat flaskhalsar när elen ska ut på stamnätet. Någon utbyggnad av nätet väntas inte ske förrän tidigast 2030. Nu ska nätbolaget tillsammans med Mine Storage kartlägga om energilagring i gamla gruvor kan vara en lösning.

– Vi letar efter gruvor på rätt sida av flaskhalsen i elsystemet för att hitta bra platser för energilagring. Jag hoppas vi kan hjälpa vindkraftsbolagen att expandera och uppemot 100 nya vindkraftverk tror jag kan ansluta till nätet i Värmland med vår lösning, säger Thomas Johansson, vd för Mine Storage, till Aktuell Hållbarhet.

I praktiken handlar det om att vid elöverskott pumpa upp vatten nerifrån gruvan till vattenreservoarer längre upp. Sedan får vattnet vid behov falla tillbaka ner via en turbin och generator som producerar el. Enligt Mine Storage är inte gruvorna någon begränsning. Utrymmena under jord är enorma och fallhöjderna höga, mycket högre än i vanliga vattenkraftverk.

– Vindkraftsutvecklingen har gått rasande fort och lokalt så är det fullt i kablarna. Vi tittar därför på innovativa lösningar och metoden med energilagring i gruvor verkar lovande. Är det tekniskt möjligt kan det i bästa fall underlätta för företagen som vill bygga ut vindkraften men också näringslivet och samhällsutvecklingen i stort som framöver har ett ökat behov av el, säger Jesper Liveröd, presschef på Ellevio, till Aktuell Hållbarhet.

Jesper Saltebro

Reporter

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.