Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Energi

Svensk Vindenergi: Vindkraft snart större än kärnkraft

Publicerad: 30 juni 2021, 08:51

Samtliga nya vindkraftsprojekt som rapporterades under andra kvartalet 2021 ska byggas i södra Sverige.

Foto: Getty Images

Vindkraftens andel av elproduktionen i Sverige ökade med fem procentenheter under 2020. Nu förutspås vindkraften bli Sveriges näst största kraftslag om tre år.


Ämnen i artikeln:

VindkraftVindkraftverkVindenergiFörnybar EnergiKärnkraft

Vindkraftens andel i elnätet utgör i dag lite drygt hälften av kärnkraftens. Men redan om tre år kan vindkraften vara det näst största kraftslaget i elmixen. Det uppger Svensk Vindenergi i en ny prognos, där utbyggnaden av vindkraftsproduktionen höjs till drygt 49 TWh år 2024, jämfört med kärnkraftens 47 TWh förra året. Det innebär att vindkraften på tre år närmast kommer att fördubblas.

– Vi vet att den utvecklingen kommer ske, eftersom det redan tecknats kontrakt för en sådan utbyggnad. Den här produktionen är beställd och kan inte påverkas av exempelvis tillståndsprocesser, säger Daniel Kulin, strategisk analytiker på Svensk Vindenergi, till Aktuell Hållbarhet.

Svensk Vindenergi ser i dag en hög investeringstakt i vindkraft, framförallt i södra Sverige. Samtliga nya vindkraftsprojekt som rapporterades under andra kvartalet 2021 ska byggas i södra Sverige. Majoriteten av vindkraftsutbyggnaden till 2024 kommer dock ske i norra Sverige

Samtidigt beskrivs den låga takten av nya tillstånd leda till brist på tillståndsgivna och byggklara projekt. Även restriktioner i elnätet kan hindra färdiga projekt från att byggas och Försvarsmaktens stoppområden motverkar att vindkraft etableras i områden med goda vindförhållanden och låg påverkan på omgivningen, enligt Svensk Vindenergi.

Läs prognosen från Svensk Vindenergi 

Daniel Boman

daniel.boman@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.