Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Cirkulär ekonomi

Så vill Återvinningsindustrierna förändra Reach

Publicerad: 2 juli 2021, 07:42

Återvinningen måste öka enligt branschorganisationen för återvinningsbranschen.

Foto: AzmanJaka / Getty images

Återvinningsindustrierna vill öka efterfrågan på återvunnet material som en del av en mer cirkulär ekonomi. Nu har de enats kring ståndpunkter om hur de vill att EU:s kemikalieförordning Reach förändras. De vill även införa kvotplikt på återvunnet material och kriterier för när avfall upphör att vara avfall, så kallade end-of-waste-kriterier.


Ämnen i artikeln:

Cirkulär Ekonomi

Återvinningsindustrierna vill se förändringar i EU:s förordning om registrering, utvärdering, tillstånd och begränsningar av kemikalier, Reach. Som Aktuell Hållbarhet berättat tidigare kommer Sverige vara ordförande i EU när revideringen av Reach befinner sig i ett avgörande skede. I veckan träffade representanter för Återvinningsindustrierna Kemikalieinspektionens generaldirektör för att berätta om sina önskemål och under gårdagen skickade branschorganisationen ut tre positionspapper till svenska myndigheter.

– Det som inte fungerar i dag är att vi måste stimulera efterfrågan för återvunnet material. Det är inte resurseffektivt att vi förbränner så mycket avfall i första skedet, säger Viveke Ihd, vd för branschorganisationen Återvinningsindustrierna, till Aktuell Hållbarhet.

Återvinningsindustrierna vill att ”återvunnen råvara” införs som en ny klassning i Reach och att gränsvärden för oönskade material sätts med hänsyn till exponeringsrisker. Branschorganisationen vill också att återvinnare får tillgång till all information som finns inom Reach-systemet. 

För att få i gång efterfrågan vill Återvinningsindustrierna göra det möjligt att införa kvotplikt för återvunnet material för relevanta materialslag och produkter. Dessutom vill de i avfallslagstiftningen införa en certifiering som möjliggör en snabbare och enklare hantering av avfall samt att det införs nationella kriterier för när avfall upphör att vara avfall. 

I positionspappren går branschorganisationen in mer i detalj på olika materialslag med stor potential. 

Pernilla Strid

pernilla.strid@aktuellhallbarhet.se

Ämnen i artikeln:

Cirkulär Ekonomi

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.