Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Biologisk mångfald

Nedlagd nyckelbiotopsinventering skapar problem för virkesleverantörer

Publicerad: 13 december 2021, 10:53

En ny rapport visar att många virkesköpare är kritiska till att Skogsstyrelsen lagt ner inventeringen av nyckelbiotoper, något som skapar problem för dem.

Foto: Lars Johansson

Skogsstyrelsens stoppade nyckelbiotopsinventeringar skapar nu problem för leverantörer av icke-certifierat virke till FSC-systemet. Enligt en ny rapport är många virkesköpare kritiska mot Skogsstyrelsens beslut.


Att Skogsstyrelsen lagt ner inventeringen av nyckelbiotoper ökar nu kraven på dem som köper virke från icke certifierade skogar som ska blandas med virke från certifierade skogar till så kallat FSC Mix. Det framgår av en rapport som certifieringsorganisationen Forest Stewardship Council, FSC, publicerade på fredagen. I rapporten har företag som köper in sådant virke intervjuats och många av dem beklagar att Skogsstyrelsen upphört med sina inventeringar. Det ökar kraven på de virkesköpande företagen att själva genomföra naturvärdesbedömningar innan virke som köps på rot avverkas.

Enligt miljökonsulten Magnus Nilsson som skrivit rapporten utgör nedläggningen av Skogsstyrelsens nyckelbiotopsinventering en risk både för små virkesuppköpare som kan bli av med marknader och för de stora skogsbolagen som kan riskera att åka fast i kontroller för att ha använt virke från nyckelbiotoper.

– Det ena är det biologiska, det andra är det ekonomiska. Risken finns att det av misstag slinker med virke från nyckelbiotoper eftersom de små virkesköparna kan ha svårt att skaffa sig kompetens att bedöma det. För det lilla företaget kan det bli så att när de granskas av certifierarna kanske de inte klarar revisionen och då kan de mista sin licens att leverera virke in i FSC-systemet. Det kan också leda till att svenska skogskoncerner inte får använda FSC-märket på sina produkter och tappar marknader. För företag som Ikea och Tetra Pak, som har lovat sina konsumenter att alla deras produkter ska vara FSC-märkta, handlar det om virkesleveranser för miljarder, säger Magnus Nilsson till Aktuell Hållbarhet.

Läs rapporten

Pernilla Strid

pernilla.strid@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.