Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Karriär

Hon ska leda KPMG:s storsatsning på taxonomi- och hållbarhetsredovisning

Publicerad: 29 november 2021, 15:06

Marie Baumgarts börjar på KPMG.

Foto: KPMG

Marie Baumgarts är en av Sveriges främsta experter på EU:s taxonomi och nya hållbarhetsregleringar. På onsdag börjar hon på revisions- och rådgivningsfirman KPMG.


Ämnen i artikeln:

Rapportera hållbarhetsriskerIdentifiera hållbarhetsrisker

Den 1 december börjar Marie Baumgarts på KPMG där hon ska leda KPMG:s hållbarhetsrådgivning i Sverige. Marie Baumgarts är en välkänd hållbarhetsprofil då hon varit hållbarhetschef på både SEB och på Tele2 och inte minst varit en av ledamöterna i EU-kommissionens expertgrupp för hållbar finansiering, TEG. 

KPMG:s rekrytering kan ses som ett svar på den kraftigt ökande efterfrågan på rådgivning kring nya EU-regelverk som till exempel EU:s taxonomier, disclosureförordningen och EU:s nya direktiv för hållbarhetsredovisning, CSRD. 

– Jag kommer att leda en fullservicebyrå inom hållbarhet som innefattar allt från att erbjuda bollplank till ledningsgrupper kring de nya regelverken, att ta fram strategier för riskhantering och styrning, ge klarhet i vad ett företag ska redovisa eller bara erbjuda tydlig navigation i allt det nya, säger Marie Baumgarts till Aktuell Hållbarhet. 

För det är just EU:s nya regelverk kring taxonomier och hållbarhetsredovisning som enligt Marie Baumgarts nu får marknaden för hållbarhetsrådgivning att växa kraftigt.  

– Det är helt klart EU:s kommande regelkrav som driver på den här utvecklingen. Visst finns det många företag som gått före i hållbarhetsarbetet, inte minst i Sverige. Men nu när EU tar ett så rejält grepp kring hållbarhetsfrågorna kommer alla företag att behöva ställa om. Det som händer nu är unikt och något vi aldrig tidigare upplevt. Nu kommer plötsligt definitioner på vad hållbarhet är, med definierade handlingsplaner och definierad lagstiftning. Det är otroligt mycket som företagen måste anpassa sig till. Och det ska gå snabbt, säger hon. 

Marie Baumgarts ser EU:s taxonomier som ett viktigt transparensverktyg som gör att företagens intressenter får mer data och information. Något som i sin tur kommer att skynda på företagens viktiga omställning. 

– Marknaden har jobbat med hållbarhet i många år. Men man har inte lyckats integrera hållbarhetsfrågorna i affärsprocesserna. Nu kommer företagen att bli tvungna att göra det, och därför kommer hållbarhetsarbetet nu att läggas på en helt ny nivå. Det som tidigare var taket för hållbarhetsarbetet på många företag blir nu golvet. Det här är en enorm omställning för de flesta företag. 

En stor utmaning för företag är enligt Marie Baumgarts att så mycket sker samtidigt. Allt kommer på en gång.

– Jag har haft förmånen att få arbeta i hjärtat i den här utvecklingen tack vare min plats i TEG. Där skedde arbetet med väldigt många viktiga frågor parallellt. På KPMG hoppas jag att kunna använda min kunskap därifrån och hjälpa företag att hitta synergier och skapa länkar som beskriver hur allt hänger ihop. Visst är det här väldigt komplexa frågor, men det är ett arbete som måste göras, säger Marie Baumgarts och jämför det kunskapslyft som nu måste ske med vanlig finansiell redovisning. 

– Finansiell redovisning har tydliga ramar och är något man utbildar sig kring för att slutligen kunna jobba med det och implementera det i sin verksamhet. Nu ska motsvarande resa göras inom hållbarhetsredovisning. 

Alla företag som nu ska påbörja den här resan bör enligt Marie Baumgarts starta med att identifiera exakt vilka regleringar som träffar företaget och sedan mappa de relevanta reglerna mot företagens styrning och därefter skapa en tydlig ansvarsfördelning. 

– Alla företag kommer att behöva se över sina policies. Och har du inga policies så måste du ta fram dem nu. Här kommer också due dilligence att bli viktigt, och då handlar det inte bara om att identifiera risker utan också för att se på möjligheter och skapa en bild över hur man kan navigera. Kort sagt att skapa en tydlig struktur och få en översikt över spelplanen. 

 

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.